[...] zjadać itd. Mam nadzieję że ten artykuł pozwoli wyjaśnić sporne kwestie oraz poszerzy waszą wiedzę. Życzę miłego czytania. Jajko kurze zbudowane jest ze skorupy z błonami, bialka oraz żółtka. Skorupa stanowi 10% masy jajka, zawiera ok. 3,5% skladników organicznych oraz ok.95% składników mineralnych (głównie węglan wapnia). Skorupa zabezpiecza [...]
Witam. Jako że ostatnio na forum byłem uczestnikiem kilku dyskusji na temat jaj kurzych, a przede wszystkim wpływu żółtek na poziom cholesterolu we krwi pozwoliłem sobie zamieścić lekko zmodyfikowaną wersję mojej prezentacji, którą robiłem na zaliczenie pierwszego semestru z żywienia człowieka. Na początek kilka wiadomości ogólnych o jajkach, [...]
Temat zakładam w celu umieszczenia w nim najbardziej wartościowych prac konkursowych pochodzących z: --->http://www.sfd.pl/Fighterski_konkurs__Fitmax_to_nie_tylko_si%C5%82ownia__450z%C5%82%2BGratisy_do_zgarni%C4%99cia!-t675079.html#post1 Mam nadzieję, że będą one cennym źródłem informacji dla przyszłych/obecnych, zarówno tych początkujących, jak i [...]
Wielu ćwiczących wie jak wielka role odgrywają witaminy i minerały w codziennej diecie. W niniejszym artykule chciałbym wam przybliżyć nieco role witamin w diecie. WITAMINY A I B1 WITAMINA A Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w [...]
Pomiędzy wielkimi znawcami kulturystyki nie ma w zasadzie zgodności, czy jedzenie mięsa jest absolutnie zdrowe i niezbędne dla treningu, czy też nie ( chodzi przede wszystkim o obecność tłuszczów nasyconych, które stanowią zagrożenie dla serca). W zasadzie sytuacja przedstawia się tak, że kilku panów się ze sobą przekomarza, a kulturyści są w [...]
Witamina A (Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol): Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w roku 1931, a od 1947 witaminę A wytwarza się syntetycznie. Witamina A i jej różne chemiczne formy (aldehydowe, estrowe, kwasowe) występuje tylko w produktach zwierzęcych [...]
napisałem ten post choć wiem że jest ich tu pare ale żaden(przynajmniej ja nieznalazłem)nie jest tak dokładnie opisany jak ten WITAMINY A I B1 WITAMINA A Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w roku 1931 a od 1947 witaminę A [...]
mam pytanie robiac np. jajecznice na teflonie to podczas smoazenia są jakies straty białka i tłuczszy, czy tyle ile jest w jajku przed to tyle jest po smażeniu?
Witam, problem dotyczy mojej mamy. Prawdopodobnie jest uczulona na jakis rodzaj bialka zawarty w jajku? Wczoraj zjdala ich ok 6 i wieczorem byla cala czerwona po twarzy. Dzisiaj to samo, ostatni posilek jakas godzinke temu byl. Jedno jajko+ szyneczka +chrzan. I mamusia znow zrobila sie czerwona. To jakis rodzaj uczulenia? Jest sie czym przejmowac ?
pytanie do specjalistów zywieniowych!! mówia ze 3 jajka tygodniowo to max! (co w przypatku diety na mase jest niedopuszczalne dostarczania tak małej ilosci wzorcowego białka jakie jest w jajku)ale z kolei nikt niechce miec do czynienia z chorobami układu krązenia. wiec czy to cos ta jesli robiac jajecznice dam 7 białek i zaledwie 2 zółtka? to [...]
Słyszałem że to jajko ( a raczej jego część bo zółtka raczej nie pijemy ) to dobre źródło białka .pije ktoś białko z jajka ?? Aha ile mniej więcej jest tego białka w jednym jajku ??
Witam! Mam takie małe pytanie ile gram wazy jedno jako. Ile gram białka jest w jednym jajku (calym), ile bialka jest w zultku. Niestety na tych jajkach co ja kupuje nie ma wartosci odrzywczych opisanych. Dzieki za pomoc! POZDRO
a wiec co mam jesc? ile bialka jest np w jednym jajku, w 100 gramach sera bialego, oraz jakie inne produkty polecacie jesc zeby dostarczyc tyle bialka do organizmu dziennie. Z jakiegos tam jogurtu wyczytalem ze ma na 100g/3,7 g bialka no ale ja nie mam tyle jogurtow w domu, zeby dostarczyc tyle bialka. Pije tez duzo mleka, czy to cos da, bo ktos [...]
Zawsze mi smakowała pierś kurczaka w tradycyjnej panierce (bułka tarta) i dziś mnie natchnęło co by tu zrobić żeby jedzonko było względnie zdrowsze. Wyszło całkiem smaczne. Jeżeli ktoś wpadł na to przede mną i coś podobnego tu zamieścił to sorry Do dzieła: Skład: - filet z piersi kurczaka 1kg - ok. szklanka (100g) mąki (użyłem mąki żytniej [...]
ile gram biłka mniej wiecej jest w całym jajku..chodzi mi o ta zawartosc w samym białki..nie w całym jajku,bo wiem ze w zołtku jest wiecej białka tylko ze tam jest tłuszcz....napiszcie( jesli wiecie) ile jest gram białka w całym jajku i ile w samym białku...
No właśnie może orientujecie się ile jest białka w jednym jajku? Średniej wielkości? Albo przynajmniej ile takie jajko waży? I jeszcze nie mam pojęcia ile waży jedna kromka chleba razowego takiego krojonego ok 10 mm grubości?
Chyba nikt nie rozumie zadanego pytania problem prawdopodobnie przez zbieżność nazwy jajko składa się z żółtka i białka jako substancji a zadawane pytania to ile jest białka czyli proteiny w jednym jajku zapewne właśnie w tej części zwanej białkiem o to pytam Nie pytam się jak podzielić dwie substancji i położyć się na wadze tylko ile proteiny [...]